piątek, 30 października 2015

Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym




Kokosanki z ksylitolem i olejem kokosowym. To zdrowa wersja dobrze znanych ciastek. 
Wyszły pyszne. Delikatne jak chmurka.


SKŁADNIKI:

200 g wiórek kokosowych
4 -5 łyżek ksylitolu
2 białka
2 łyżki oleju kokosowego stałego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z połowy cytryny



PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodaj do oleju ksylitol i delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
Wsyp wiórki kokosowe. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
Nastaw piekarnik na 170 stopni C.
Następnie kiedy masa z wiórkami będzie chłodna, ubij białka z mąką ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny. 
Dodaj do wiórek i zmieszaj delikatnie całość szpatułą. 
Na papier do pieczenia (najlepiej woskowany) wykładaj masę wielkości piłki golfowej.

Piecz ok. 15 minut. 

poniedziałek, 26 października 2015

Masło orzechowe do kanapek


Przepis na masło orzechowe z przepisu Jurka Sobieniaka z warsztatów, gdzie miałam przyjemność je spróbować. Oczarowało mnie smakiem, więc dzielę się z Wami przepisem: 


400 gram orzechów laskowych 
kostka masła
100 ml miodu ( może być cukier trzcinowy)
Orzechy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut aż skórka lekko się spali. Przełóż do miski i zakryj wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba ( u mnie ryżowy) lub lodami.