piątek, 6 listopada 2015

Frytki z dyni



Frytki z dyni. Niewiele trzeba, aby je zrobić i rozkoszować się pysznym zdrowym posiłkiem. Wystarczy dynia piżmowa, sól i patelnia i rozpalający pieprz Cayenne.  



połówka dyni piżmowej
olej
pieprz Cayenne
pieprz czarny 
kiełki buraka 

Dynie obierz i pokrój w paski tak jak na frytki.
Polej olejem i płatkami chili. 
Grilluj kilka minut ciągle je przewracając.
Lekko posól.  


Może być dodatkiem do obiadu. 



środa, 4 listopada 2015

Pasta z twarożku z pieczonym burakiem i kminkiem


 Pyszna pasta do ulubionego chleba. Buraka upieczcie przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeniu, bo szkoda prądu na jednego. Gotowany wydaje mi się, że może mieć za dużo wody. Ale próbujcie, kuchnia wszak to pole doświadczeń. 


Składniki:

kostka sera białego 
1 upieczony burak (mały)
odrobina soli
pół łyżeczki kminku
łyżeczka soku z cytryny


Buraka pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do blendera i zmiksuj, 

dodaj twarożek i razem zmiksuj, dopraw solą i sokiem 

z cytryny. Do masy dodaj mielony kminek i wymieszaj łyżką.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Pasta fasolowa z cytryną z anchois do chleba

Uwielbiam pasty do chleba. Zwykle mam dwie lub trzy w lodówce. Zamiast wędlin, które ostatnio straciły sławę, chyba na dobre. Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów wędlin mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową. 


SKŁADNIKI:

100 g (suchego produktu)  ugotowanej do miękkości fasoli (ostatecznie może być z puszki, ale lepiej jeśli już decydujemy się użyć gotowy praduktto lepszym wyborem bedzie kupić fasolę w słoiku)
2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
łyżka oliwy z oliwek
fileciki anchois

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki miksujemy na gładko w malakserze. 
Na koniec po gładkiej masy dodaj kilka posiekanych filecików anchois.

Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem

Podawaj z ulubionym chlebem. 

U mnie żytni ze słonecznikiem na zakwasie.