Uwielbiam pasty do chleba. Zwykle mam dwie lub trzy w lodówce. Zamiast wędlin, które ostatnio straciły sławę, chyba na dobre. Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów wędlin mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową.
SKŁADNIKI:
100 g (suchego produktu) ugotowanej do miękkości fasoli (ostatecznie może być z puszki, ale lepiej jeśli już decydujemy się użyć gotowy praduktto lepszym wyborem bedzie kupić fasolę w słoiku)
2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
łyżka oliwy z oliwek
fileciki anchois
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładko w malakserze.
Na koniec po gładkiej masy dodaj kilka posiekanych filecików anchois.
Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem
Podawaj z ulubionym chlebem.
U mnie żytni ze słonecznikiem na zakwasie.