sobota, 28 listopada 2015

Dorada po grecku



"Ryby są Super" sugeruje tytuł książki Lidla Kuchnialidla.pl 
Racja. 
Kiedy byłam mała łowiłam z tatą ryby. Zbieraliśmy rosówki, a kiedy ich brakowało  wujek robił pokarm z chleba tzw. ciasto na ryby. Naszą zdobyczą były liny i karpie. 
Raz udało nam się zdobyć dwa węgorze. Długie. Tata je potem uwędził. Nigdy, do dziś nie jadłam lepszych.
Tylko to poranne wstawanie... dla czterolatki za wcześnie ;) 

Dla Was przygotowałam doradę po grecku z książki Ryby Są Super.
Możecie taką książkę zdobyć.
Wystarczy  zebrać sześć naklejek w sklepach Lidl. Każda naklejka przyznawana jest klientowi za zakupy wartości 50 zł. Po zebraniu naklejek dopłacicie w kasie 1 gr. i książka jest Waszą własnością.

Przygotowałam, sprawdziłam dla Was przepis 
Dorada po grecku ze strony 327 


2 dorady " Świeża ryba w Lidlu"
sól
pieprz
1 cytryna 
1/2 pęczka oregano
oliwa z oliwek


Dorady myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego nacinamy delikatnie, doprawiamy i nadziewamy cytryną i oregano.
Na folię aluminiową wlewamy niewielką ilość oliwy. Obtaczamy w niej dorady. Ryby zawijamy pojedynczo w tzw. cukierek i pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony.




wtorek, 24 listopada 2015

Zimowy szparag - skorzonera przepis


Przypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń.

Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana w większych sklepach z Niemiec. 
Przygotowałam ją w jaju i w mące  Mistrzowska Mieszanka (mąka jaglana, siemię lniane, mąka konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego ryżu) ale zwykłą bułka tarta tez będzie smaczna.
Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce. 


SKŁADNIKI

wiązka skorzonery
sok z połowy cytryny
olej do smażenia
100 g mąka (dowolna) i
bułka tarta 
jajo
sól
100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie


Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż do zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować.

Z jaja, piwa i mąki zrób ciasto lekko doprawiając solą. Na rozgrzanym oleju smaż obtoczoną w cieście.



Odsącz na papierowym ręczniku.
Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem w mieszance. Ale za drugim razem zrobiłam ciasto. I moim zdaniem lepiej, bo mąka osypująca się ze skorzonery nie pali się w oleju tak szybko.