wtorek, 8 grudnia 2015

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz


Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków.
Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko.
Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów. 
Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy. 
Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek z Jadłonomii. 


duży słój z gumką 
500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżeczka soli
kilka ziarenek czarnego  pieprzu
2 szklanki wody mineralnej

Buraki obierz i umyj. Pokrój w grube plastry. Ułóż ciasno w czystym słoju. Dodaj przyprawy. Wsyp sól do odmierzonej ilości wody i wymieszaj. Zalej nią buraki tak, aby były całkowicie nią pokryte. Zamknąć słój. Odstawić do kuchennej szafki na około 5-6 dni. Po tym czasie w zależności od kwaśności zakwasu można go odstawić jeszcze na kilka dni. 

Z pozostałych buraków z zakwasu można zrobić pyszną sałatkę, np z olejem z konopi lub lnianym.