czwartek, 31 grudnia 2015

Winogrona w karmelu z pistacjami


Życzę wszystkim Wspaniałego Nowego Roku 2016. Zdrowia i spełnienia, świetnych pomysłów i radości!

Właśnie ukończyliśmy słodką przekąskę. Winogrona w karmelu z pistacjami. Świetna zabawa przy stole. Zaopatrzcie się w winogrona, siekane orzechy, wykałaczki i karmel.

Wspaniała zabawa przy stole . 


winogrona 

siekane pistacje lub inne orzechy
karmel
wykałaczki 


100 g śmietanki
60 g cukru
1 łyżka masła

Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu i NIE mieszaj. Rozpuść aż będzie bursztynowy
Wlej śmietankę i mieszaj energicznie aż karmel całkowicie się rozpuści. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 2 minuty.
Dodaj masło i wymiesza . Po wystudzeniu karmel stanie się odpowiednio gęsty. 






wtorek, 29 grudnia 2015

Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. 
Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik   z krótko smażonymi warzywami.
Do maczania sos sojowy z octem ryżowym  oraz szpinak z sezamem. 



Składniki na 4 porcje:

2 marchewki
cukinia
dymka
papryka
grzyby mung cięte w paseczki namoczone
opakowanie szpinaku liście
olej do smażenia
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
łyżeczka przyprawy "Pięć smaków"
ząbek czosnku
8 jaj
kilka łyżek sosu sojowego
makaron ryżowy chiński
kiełki pora do dekoracji
kilka kropel oleju sezamowego
sezam
wykałaczki


Rozmroź szpinak.
Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj 2 łyżki sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmaż małe, cienkie omleciki. U mnie wyszło ok 3 szt na osobę. Odstaw. Namocz makaron według opisu na opakowaniu. Odsącz, Posiekaj.  Na dwóch patelniach jednocześnie przygotuj szpinak i warzywa pocięte w julienne  (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek warzyw . Złóż dłońmi sakiewkę i zepnij na skos 2 wykałaczkami. Ułóż na talerzu po 3 sztuki na osobę. W innej miseczce nałóż szpinak i posyp sezamem, w następnej makaron udekorowany kiełkami pora. Obok każdego talerza ustaw małą miseczkę z sosem sojowym do maczania sakiewek. Jedz rekami lun pałeczkami.




Przekąski sylwestrowe