czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym


Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło się upiec w zwykłej tortownicy. 
Ja mam na szczęście małą ok. 19 cm tortownicę, więc miałam w czym upiec ciasto. Gdybym ściśle trzymała się składników z opakowania, nie miałabym w czym upiec ciasta i byłabym w kłopocie.



Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na małą foremkę.

SKŁADNIKI:

4 jaja
125 g miękkiego masła
125 g cukru
150 g mąki 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok. 45 minut.



Krem 

(składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)

małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny

Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.

Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:

Poncz

pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy (bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny

Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.

20 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja po prostu kocham cytrynowe słodkości. To ciasto wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, z taką śnieżną pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe ciacho :) cytrynowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ciacho cytrynowe, jest takie odświeżające:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuuuuu, wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taki deser ja się chętnie pokuszę! Uwielbiam zajadać się ciastami z kremem cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak lekko i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, mój facet by oszalał, uwielbia wszystkie cytrynowe słodkości, muszę zapisać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i ten wierzch z lukrowych kuleczek <3
    pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cytrynowe ciasta! A Twoje prezentuje się wspaniale. Niczym torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na bardzo delikatne. Jako że uwielbiam desery cytrynowe, przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń