sobota, 19 marca 2016

Chleb gryczany z chia i miodem

Chleb gryczany bezglutenowy.

SKŁADNIKI:

500 g mąki gryczanej ( u mnie firmy Bezgluten)
łyżka miodu
łyżeczka soli
paczuszka drożdży suszonych
ciepła woda około 400 - 430 ml 
2 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową (25 cm)  olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C i piekłam chleb około 55 minut. 
Po upieczeniu natychmiast wyjęłam z formy i wystawiłam do ostudzenia na kratkę. 

Jadłam jeszcze ciepły z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. 

Pieczywo bez glutenu

12 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam chleba w 100% gryczanego. Koniecznie muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek, można powiedzieć, że błyskawiczny. No i zakwas nie jest potrzebny (nie mogę się zebrać do zrobienia). Kocham chlebki gryczane, na pewno go upiekę :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy charakterystyczny posmak gryki :) Na pewno zasmakowałybyśmy w tym chlebie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam gryczanego. Pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O dziwo pierwszy raz spotykam się z chlebem z nasionami chia :)
    Mega fajny pomysł, który muszę wypróbować u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty do wykonania, na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie spróbować. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń