piątek, 3 czerwca 2016

Puree z kalafiora z pomarańczą i tymiankiem




Delikatne puree z kalafiora z pomarańczą, oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem  i świeżo mielonym pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa,  puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. 



kalafior
oliwa z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku 
skórka otarta z pomarańczy
świeży tymianek 


Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Kiedy będzie miękki, odcedź i zblenduj. Dodaj ok łyżki oliwy lub masła, śmietanki, przyprawy i wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp skórką pomarańczową i polej oliwą. Na końcu dodaj zioła.  

4 komentarze:

  1. Przepyszna kompozycja smaków - brawo ! Inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie puree z chrupiącym, domowym pieczywem smakowałoby wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intryguje mnie ta pomarańcza w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń