sobota, 27 sierpnia 2016

Przepis na ossobuco


To danie zrobiłam pierwszy raz. W sklepie zobaczyłam ładnie pociętą gicz cielęcą. Od razu pomyślałam, że wreszcie zrobię ossobuco. Tyle o jego smaku słyszałam.
 Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. 

SKŁADNIKI:

gicz cielęca pocięta na plastry 1 kg 
pomidory krojone z puszki 1 sztuka 
marchew 2 sztuka
seler naciowy 2 sztuka 
masło 3 łyżki 
oliwa z oliwek 2 łyżki 
wino białe wytrawne 1 szklanka 
sól do smaku 1 łyżeczka 
pieprz 1/2 łyżeczka 
rozmaryn gałązka
szałwia kilka listków + do przybrania
cebula biała 1 sztuka 
czosnek 2 ząbki

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni z grubym dnem obsmażyć gicz na gorącej oliwie, wyjąć na bok. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory iwino. Zagotować i odparować wino ok. 10 minut. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią.



16 komentarzy:

  1. Robi się sam a wygląda jak danie z najlepszej restauracji ... Pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki pierwsza klasa! Pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie danie, wygląda bardzo apetycznie. Rzadko jadam cielęcinę, a tu takie rarytasy z niej można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy ale wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To idealna potrawa do zrobienia na kilka dni do przodu :) Muszę ten przepis wykorzystać !

    https://urudejnatalerzu.blogspot.com/2016/08/weekly-meal-planner-tips-ideas-jak.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wygląda, bardzo lubię takie dania, są niesamowicie sycące;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak obiad robi się sam to ja zawsze jestem chętna by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się stwierdzenie - robi się sam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie znam i lubie😀Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczny i świetny jest fakt ze robi się sam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam obiady, które same się robią. To danie to pełnia smaków i aromatów, aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie. Cielęcina jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne danie :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Skosztowałabym, wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaciekawiłaś mnie tym daniem...Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze po składnikach wnioskuję, że musi pysznie smakować...;)

    OdpowiedzUsuń