Składniki:
polędwica z dorsza 4 sztuki
kapusta kiszona 300 g
ziemniaki ugotowane 500 g
boczek wędzony 12 plastrów
grzyby suszone 3 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
1 cebula
olej rzepakowy 3 łyżki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
1 cebula
olej rzepakowy 3 łyżki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kapusty. Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i kiedy będę miękkie obgotować ok. 20 minut. Następnie rozgrzać olej w drugim rondlu i wyłożyć odciśniętą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Kapustę podlać wodą z namaczania grzybów. Pokroić namoczone grzyby i przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać zawartość do kapusty, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Ziemniaki ugotować i utłuc z łyżką masła (można dodać też kremówki).
Kawałki dorsza doprawione solą i pieprzem zawinąć w plastry boczku i smażyć z obu stron ułożone na papierze pergaminowym.
Świetny obiad, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdlatego najczęściej dorsza i mintaja piekę, żeby mi się nie rozwalał na patelni :P Ciekawa wersja, nigdy nie łączyłam ryby z boczkiem.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką ochotą...
Takiego połączenie ryby z boczkiem jeszcze nie jadłyśmy <3
OdpowiedzUsuńDorsz musiał smakować wybornie w takiej wersji!:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tego połączenia boczku z ryba lub owocami morza ! Prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ one pięknie wyglądają takie przyrumienione.. ^_^
OdpowiedzUsuń