niedziela, 25 września 2016

Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym

Zwykle dorsz rozsypuje mi się na patelni, tzn. kiedy chcę go wyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No chyba że smażę ze skórą. Dlatego z pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne.

Składniki:


polędwica z dorsza 4 sztuki
kapusta kiszona 300 gram
ziemniaki ugotowane 500
boczek wędzony 12 plastrów
grzyby suszone 3 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
 jedna cebula
olej rzepakowy 3 łyżki
1 łyżka masła

Przygotowanie:


Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych ziemniaków wraz z łyżką masła.

8 komentarzy:

  1. Świetny obiad, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego najczęściej dorsza i mintaja piekę, żeby mi się nie rozwalał na patelni :P Ciekawa wersja, nigdy nie łączyłam ryby z boczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale!
    Zjadłabym z wielką ochotą...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego połączenie ryby z boczkiem jeszcze nie jadłyśmy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorsz musiał smakować wybornie w takiej wersji!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować tego połączenia boczku z ryba lub owocami morza ! Prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ależ one pięknie wyglądają takie przyrumienione.. ^_^

    OdpowiedzUsuń