piątek, 28 października 2016

Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem


soczewica czerwona 1  szklank
soczewica czarna 1/2 szklanki
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka mały
pietruszka 1 sztuka
grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek)
słonecznik łuskany 1 opakowanie
oliwa z oliwek 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa  do smaku
sól 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki

jajka 2 sztuki
mielone siemię lniane do oprószenia formy.

Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut. 


11 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie widziałam w sklepie czarnej soczewicy. Chyba muszę się bardziej postarac i upiec podobny pasztet:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy takie mini paszteciki :D Są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny ten pasztet, bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię bezmięsne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety te bezmięsne i mięsne też. Wygląda niezwykle zachęcająco a lista składników obiecuje doskonały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na kanapkę. Muszę wypróbować, bo składniki zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że mam problem z pasztetami - nawet wege. Od dzieciństwa nie mogę przekonać się do konsystencji i samego wyglądu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam soczewice, jest smaczna i syta :) Taki pasztet to fajna alternatywa na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł na pasztet bardzo smaczny. Bardzo lubię takie ciekawe jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń