środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podawać z sałatą i ryżem.

SKŁADNIKI:

pierś podwójna z kurczaka 1 sztuka 
cytryna 1 sztuka 
ząbek czosnku 
sok z połówki cytryny 
tymianek posiekany 1 łyżeczka 
szafran - nitki 1 szczypta 
sól do smaku 1 łyżeczka 
olej rzepakowy 

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. 
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok. 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym. 

16 komentarzy:

  1. Szaszłyki prezentują się super smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam, że również często przygotowuje szaszłyczki z kurczaka w różnej marynacie. Chyba nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dodatek cytryny do drobiu :) Pyszne szaszłyki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i prosto,takie gotowanie uwielbiam zwłaszcza kiedy nie mam czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają na takie soczyste i jeszcze ten tymianek :) kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie! Na pewno są przepyszne i jeszcze ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z szafranem szczególnie byśmy chciały spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się połączenie tych wszystkich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna sprawa, już widzę je w moim lunch box'ie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo odpowiada mi połączenie cytrusów z kurczakiem - nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń