piątek, 16 grudnia 2016

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym. Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaję coś od siebie, zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki.

SKŁADNIKI:

4 ugotowane lub upieczone buraki
opakowanie mrożonych wiśni
sól i pieprz do smaku 
1 łyżka miodu
1 goździk 
2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
liście tymianku lub mięty 

PRZYGOTOWANIE:

Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty.
Dodałam kilka kropel oleju lnianego 




12 komentarzy:

  1. ze wszystkich stron mnie ostatnio atakują połączenia buraków z owocami, chyba będę musiała spróbować w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki z owocami są bardzo dobre, a połączenie ich z wiśniami jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie. Buraki to jednak można wszechstronnie wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to wygląda! Mnie kusi malinowy barszczyk ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Buraczki <3 Uwielbiam! Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na buraki zawsze się chętnie skuszę :) ciekawa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraki wcale nie muszą być nudne, czego właśnie dowiodłaś. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak dziwne aczkolwiek ciekawe połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń