poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pieczona dynia faszerowana marchewką i żurawiną

Pieczona dynia, faszerowana marchewką, żurawiną i cynamonem. Kawałek polany octem smakuje jako dodatek do drugiego dania, zaś miodem do ryżu np. jaśminowego. 

dynia Hokkaido
2 marchewki
cynamon
garść cynamonu
olej
sól
skórka z pomarańczy lub mandarynki

 Odetnij z dyni czubek, wydrąż miąższ. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach i lekko podduś na oliwie. Dodaj przyprawy i żurawinę. Napełnij nią środek dyni. Dynię posmaruj od dołu olejem i zawiń w folię aluminiową. Piecz w zależności od wielkości od 60 do 80 minut. 

10 komentarzy:

  1. Dynia zawsze, wszędzie i w każdej postać, a ta jest piękna i na pewno pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej dyni jeszcze nie widziałam. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł ,pięknie się prezentuje i pewnie smakuje też świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie ! Uwielbiam dynię na słodko :) Ale w przepisie jest chyba pomyłka - cynamon, a potem garść cynamonu, chyba chodziło o garść żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno zakochałybyśmy się w tej dyni <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, że można podać na słono lub słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń