Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
Proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 g ksylitolu
300 g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
Krem :
duże opakowanie serka mascarpone
1 tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
50 ml linoncello
PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką.
Piec 180 stopniach ok. 60 minut w tortownicy.
Przygotowanie kremu:
Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać.
Przełożyć warstwę kremu na ostudzonym cieście.