środa, 20 stycznia 2016

Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe)


Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten).
Ciasto jest lekko pikantne. 

Składniki:

2 szklanki mąki ryżowej
4 jaja
szklanka oleju
cukier waniliowy
 2 łyżki startego imbiru
pół szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gruszka pocięta w kosteczkę 
pół łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie:

Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st. ok. 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone.