wtorek, 2 lutego 2016

Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką



Krem z pieczonego buraka z pieczonym czosnkiem z kosteczkami sera korycińskiego.


kilogram buraków
cebula
1 szara reneta
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czarnuszki
100 gram sera korycińskiego
1 główka czosnku



Buraki najlepiej małe lub średniej wielkości zawijamy w folię. To samo robimy z czosnkiem i jabłkiem. Jabłko jest upieczone najszybciej po 30 minutach należy go wyjąc.  Pieczemy ok godziny w 190 stopniach.

Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. 
Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką