sobota, 13 lutego 2016

Omlet biszkoptowy razowy


Śniadanie na Walentynki.

Zaskoczcie Wasze  miłości ( dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.

Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.



Podaję składniki na 1 sztukę 


2 jaja "zerówki"
2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
banan
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej

łyżeczka oleju 

Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie. 

Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Banany karmelizowane:

banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. 

Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti 






piątek, 12 lutego 2016

Omlet biszkoptowy bezglutenowy




Zbliżają się Walentynki.

Zaskoczcie swoje miłości ( chłopaków, dziewczyny, dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.

Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.


Podaję składniki na 1 sztukę omleta


2 jaja "zerówki"
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka oleju 


Karmelizowany banan 

banan
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej


banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. 



Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie. 

Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Banany karmelizowane:

banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. 

Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti 

środa, 10 lutego 2016

Mini pizze przekąska na przyjęcie


Minimalistyczne pizze. 
Dobre na przyjecie a niewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek .


2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej
3/4 szklanki ciepłej wody
paczuszka suchych drożdży lub świeżych odpowiednio przeliczona na ilość maki 
sól, cukier
2 łyżki oliwy z oliwek


Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. 




Przygotuj sos

1 opakowanie passaty pomidorowej
łyżeczka soli
zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyzka oliwy z oliwek
bazylia + oregano
szczypta płatków chilli 
ser parmezan





Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź.


 Piecz w 220 stopniach 15 minut.
 Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka chwil.


wtorek, 9 lutego 2016

Konfitowane cytryny w soli


Do konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier.

Pierwszy sposób:

5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych
5 filiżanek  soli
5 łyżek cukru
słój

Wyszoruj  dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego słoja i układaj bardzo ciasno warstwami ćwiartki cytryn, przesypując je mieszanką solą. Na wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.

Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie.

Drugi sposób:

Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami oliwy. Cytryny są dobre po 3-4 dniach. Świetnie smakują ze śledziem lub wędzoną rybą.


Moja rada:
Moje cytryny stoją już w słoju ok 2 tygodni. Dziś wiem, że zamiast soli morskiej użyłabym sól kamienną niejodowaną.