piątek, 19 lutego 2016

Curd z różowego grapefruita


Mój mąż uwielbia curd. Jakikolwiek bym nie zrobiła. 
Poprosił mnie o tartę z lemon curd, ale bardzo nie chciało mi się robić cytrynowego. Lubię robić ciągle coś nowego, nie lubię powtórek (tzn. lubię ale nie tak często ;) ) 

Curd z grapefruita

SKŁADNIKI

sok z 1 grapefruita 

150 g cukru
2 jaja ekologiczne
2 żółtka
100 g masła pociętego w kostkę

PRZYGOTOWANIE

 Wyciśnij sok z grapefruita. Odcedź przez sitko (mój sok miał mnóstwo maleńkich pestek)
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. 
Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok i masło. Mieszaj, aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. 
Odstaw do wystygnięcia. 
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch".

Powstał przepiękny łososiowy kolor
Nie użyłam skórki obawiając się jej smaku. Nie chciałam ryzykować. 


poniedziałek, 15 lutego 2016

Racuszki z musami owocowymi i serami


Od dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej.
Przetestowałam wiele serów i win.


Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek.
Smakują świetnie


1,5 szklanki mąki (u mnie razowa)
pół opakowania suchych drożdży
jajo
ok 3/4 szklanki wody
szczypta soli i cukru


Połączyć wszystkie składniki na racuszki , ma być konsystencji śmietany.
Smażyć maleńkie racuszki na suchej patelni ( o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju. 


Racuszki wystudzić.
Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców. 



Racuszki z musem z mirabelek z brie. 


Do racuszków polecam wina. 

Ja wybrałam białe, mąż czerwone.