sobota, 19 marca 2016

Chleb gryczany z chia i miodem


500 gram mąki gryczanej ( u mnie firmy Bezgluten)
łyżka miodu
łyżeczka soli
paczuszka drożdży suszonych
ciepła woda ok 400 - 430 ml 
2 łyżki nasion chia

Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok 55 minut. 
Po upieczeniu natychmiast wyjęłam z formy i wystawiłam do ostudzenia na kratkę. 

Jadłam jeszcze ciepły z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. 

Pieczywo bez glutenu

wtorek, 15 marca 2016

Pasta z awokado z brokułem i rybą


awokado dojrzałe
jajko ugotowane na twardo
pół brokuła
sól i pieprz
papryczka chili 
wędzona makrela lub pstrąg
łyżka soku z cytryny
natka z pietruszki

Brokuła gotujemy do miękkości. Lekko blendujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, awokado i doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy rybę. Mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natką. Podajemy z ulubioną grzanką. 

poniedziałek, 14 marca 2016

Mazurek kajmakowy Collage




Ciasto:

8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
100 gram zimnego masła pokrojenie w kostkę 
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody 
1 łyżka kakao

Składniki ciasta wsypujemy do malaksera i robimy kilka chwil ciasto lub zagniatamy.
Wkładamy kulę do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru , odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem, oprószonej firmy na tartę. Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów. Podziurkować spód widelcem. 
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec ok 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.

Wystudzić.

Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.

Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały.