sobota, 19 marca 2016

Chleb gryczany z chia i miodem

Chleb gryczany bezglutenowy.

SKŁADNIKI:

500 g mąki gryczanej ( u mnie firmy Bezgluten)
łyżka miodu
łyżeczka soli
paczuszka drożdży suszonych
ciepła woda około 400 - 430 ml 
2 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową (25 cm)  olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C i piekłam chleb około 55 minut. 
Po upieczeniu natychmiast wyjęłam z formy i wystawiłam do ostudzenia na kratkę. 

Jadłam jeszcze ciepły z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. 

Pieczywo bez glutenu

wtorek, 15 marca 2016

Pasta z awokado z brokułem i rybą

Pasta do chleba z awokado, jajkiem, brokułem i makrelą. Makrelę można zastąpić np. wędzonym pstrągiem. 

SKŁADNIKI:

awokado dojrzałe
jajko ugotowane na twardo
pół brokuła
sól i pieprz
papryczka chili 
wędzona makrela lub pstrąg
łyżka soku z cytryny
natka z pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła gotujemy do miękkości kilka minut (8-10). Lekko blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, awokado i doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy rybę. Mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natką. Podajemy z ulubioną grzanką. 

poniedziałek, 14 marca 2016

Mazurek kajmakowy z bakaliami




Ciasto:

8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
100 g zimnego masła pokrojenie w kostkę 
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody 
1 łyżka kakao
puszka kajmaku mała
bakalie

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta wsypujemy do malaksera i miksujemy aż składniki połączą się w ciasto lub zagniatamy na stolnicy.
Wkładamy kulę do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru, odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej firmy na tartę. Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów formy. Podziurkować spód widelcem. 
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec około 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.

Wystudzić.

Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.

Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały.