poniedziałek, 21 marca 2016

Pulpety jaglane z grzybami


szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki woda
jajko+ białko
sól
300 ml passaty pomidorowej
puszka pomidorów pelati
cebula
 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków  lub świeżych pieczarek

Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku.  Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. 
Grzyby posiekać ,  usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety.

W dużym rondlu  rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką.

video