wtorek, 29 marca 2016

Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi


Jaja te widziałam na innych blogach. Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół swoim kolorem przyciągają wzrok.



Do zalewy:

2 buraki średniej wielkości
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
6 jaj
100 ml octu spirytusowego


dodatkowo
2 łyżki majonezu
łyżeczka wasabi w proszku lub w paście

Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej.

Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę.
Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem.