wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa krem pomidorowa o smaku curry z mleczkiem kokosowym


Nie wiem co ma w sobie zupa pomidorowa. Kochają ją wszyscy. Nie znam osoby, która nie byłaby fanką zupy pomidorowej. 

Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę!

Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry.
Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. 

Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych 
cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka mleczka kokosowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
1 l wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego ekologiczny
Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki , jednak namawiam do wykonania samemu

Po pół łyżeczki :
kurkumy
kolendry
kozieradki
kminu rzymskiego
gorczycy białej
imbiru suszonego lub świeżego
papryki słodkiej
gałki muszkatołowej
mielonego ziela angielskiego 
szczypta chili  
 szczypta cynamonu
1 goździk 

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy.  Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj. 
Podawaj posypaną świeżą kolendrą. 





poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Żur gryczany bezglutenowy wielkanocny

Wielkanocny żur gryczany bezglutenowy. 
Kupiłam żur gryczany bezglutenowy w sklepie internetowym. Jest bardzo smaczny. Uznacie może, że to profanacja wkładać go do chleba, ale w moim domu tylko ja nie jem glutenu. Żeby było sprawiedliwie i nie gotować dwóch żurów to podałam rodzinie żur w chlebie. Ja sama zadowoliłam się miseczką porcelanową. Do żuru kupiłam dodatki od producentów rolnych. Wędzone w dymie. Kiełbasa biała nie miała sobie równych.  

2 litry wody
butelka żuru gryczanego bezglutenowego (z łatwością znajdziecie w sieci) 
cebula
2 ząbki czosnku
śmietanka kremówka 
ziele angielskie kilka ziarenek
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju
6 sztuk białej kiełbasy
100 gram boczku wędzonego
jaja na twardo

Na oleju zeszkliłam cebulę  i czosnek, dodałam pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut. Wlałam żur. Gotowałam kilka minut. Na koniec wlałam kilka łyżek śmietanki kremówki i roztarłam majeranek. 

To był najlepszy żur jaki do tej pory jadłam.