sobota, 9 kwietnia 2016

Sernik z marakują







1,20 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
6 jajek
100 g masła
laska wanilii 
1 budyń bezglutenowy 
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub olejku pomarańczowego 
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem Wbijać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać zmielony trzykrotnie twaróg. Dodać budyń, skórkę pomarańczową.. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) oraz boki 10 mc powyżej obręczy. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170º C. Piec 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy  uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Na wystudzony sernik rozłożyć owoce marakui. 

wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa krem pomidorowa o smaku curry z mleczkiem kokosowym


Nie wiem co ma w sobie zupa pomidorowa. Kochają ją wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej.
Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę!
Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry.
Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. 
Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych 
cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka mleczka kokosowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
1 l wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego ekologiczny
Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki , jednak namawiam do wykonania samemu

Po pół łyżeczki :
kurkumy
kolendry
kozieradki
kminu rzymskiego
gorczycy białej
imbiru suszonego lub świeżego
papryki słodkiej
gałki muszkatołowej
mielonego ziela angielskiego 
szczypta chili  
 szczypta cynamonu
1 goździk 

Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy.  Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj. 
Podawaj posypaną świeżą kolendrą. 





poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Żur gryczany bezglutenowy wielkanocny

Wielkanocny żur gryczany bezglutenowy. 
Kupiłam żur gryczany bezglutenowy w sklepie internetowym. Jest bardzo smaczny. Uznacie może, że to profanacja wkładać go do chleba, ale w moim domu tylko ja nie jem glutenu. Żeby było sprawiedliwie i nie gotować dwóch żurów to podałam rodzinie żur w chlebie. Ja sama zadowoliłam się miseczką porcelanową. Do żuru kupiłam dodatki od producentów rolnych. Wędzone w dymie. Kiełbasa biała nie miała sobie równych.  

2 litry wody
butelka żuru gryczanego bezglutenowego (z łatwością znajdziecie w sieci) 
cebula
2 ząbki czosnku
śmietanka kremówka 
ziele angielskie kilka ziarenek
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju
6 sztuk białej kiełbasy
100 gram boczku wędzonego
jaja na twardo

Na oleju zeszkliłam cebulę  i czosnek, dodałam pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut. Wlałam żur. Gotowałam kilka minut. Na koniec wlałam kilka łyżek śmietanki kremówki i roztarłam majeranek. 

To był najlepszy żur jaki do tej pory jadłam.