poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem




Na wynos do pracy można zabrać ze sobą pomidorową.
Z pulpecikami  pełnych smaku i makaronem. 

Składniki:

koncentrat pomidorowy ekologiczny
bulion warzywny 2 litry
1 łyżeczka masła
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
cebula 
czosnek
oliwa
ok pół łyżeczki  kopru włoskiego 


Pulpety:

500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca
1 łyżeczka słodkiej papryki
100 gram tartego parmezanu lub pecorino 
ząbek czosnku
sól do smaku
pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach)
1 filecik anchois drobno posiekany
garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką



Marchewkę i seler tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy.
Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. 
Zupę gotujemy. 
W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki.
Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą. Kiedy się zrumienią dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Zupę można doprawić śmietaną kremówką:) 
Podawać z ulubionym makaronem lub bez. 
Wlewamy do słoika.