poniedziałek, 16 maja 2016

Bulion z białych szparagów na przyjecie komunijne



Kto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów. 

Białe szparagi, biały ryżowy makaron .
Bulion jest niezwykle klarowny. 
Moja propozycja do komunijnego menu.

Składniki:

Wiązka białych szparagów
3 marchewki
pietruszka korzeń duża
sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny
spory kawałek selera korzeniowego
biała część pora
pół bulwy kopru włoskiego (fenkuła) 
3 litry wody
sól i pieprz do smaku
pół kurczaka 

makaron ryżowy 

Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania. 
Wrzucamy obrane warzywa oraz szparagi, doprawiamy solą,  i gotujemy ok godzinę. Pod koniec gotowania dodać końcówki szparag, sok z cytryny ze skórką i gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z białym makaronem lub z innym. 


Posypać koprem lub natką pietruszki.