piątek, 27 maja 2016

Jak zrobić domowy jogurt?



Przygotowanie domowego jogurtu nie jest wcale takie trudne. Kupiłam zakwasek probiotyczny ( do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością), 2 litry ekologicznego mleka i mam swój jogurt. Jest kremowy, gładki, jedwabisty. Sam smakuje najlepiej. Nie chciałam do niego nic dodawać, o nic mu nie potrzeba Dodałam do jednej buteleczki gazowanej wody. Cudownie mnie nawodnił.


Zakwasek
2 litry mleka pasteryzowanego 

Mleko pasteryzowane podgrzałam w szklanym naczyniu do 40 stopni. 2 łyżeczki mleka wlałam do fiolki, dokładnie wymieszam. Wlałam do mleka. Wymieszałam i zawinęłam garnek w ręcznik. Po około 9 godzinach jogurt był gotowy. Przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki. 


poniedziałek, 23 maja 2016

Zupa krem z selera i gruszki z cynamonem



duży seler korzeniowy
gruszka
bulion ok 1.5 litra
oliwa kilka łyżek
cebula
pestki dyni
szczypta cynamonu
ewentualnie śmietanka

Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, cebule także w kostkę. Na oliwie podsmażamy seler z cebulą. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy gruszkę i cynamon. Całość blendujemy. Podajemy skropioną oliwą i prażonymi pestkami.