poniedziałek, 20 czerwca 2016

Gazpacho z żółtych pomidorów



To gazpacho zobaczyłam w jednej w włoskich gazet. Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :) 




Składniki:

1 kg dojrzałych żółtych pomidorów
dojrzała, żółta papryka
1 ogórek obrany ze skórki 
2 ząbki czosnku
czarny pieprz 
niecała łyżka octu winnego białego 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba 
rukola
sól
kilka kostek lodu

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w  grubą  kostkę, ogórka pozbawiamy pestek ze środka, przecinając wzdłuż na cztery części - ścinamy pestki. Chleb odcisną z wody. Wszystkie składniki (oprócz rukoli) blendujemy.
Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę albo dodać kostki lodu 

niedziela, 19 czerwca 2016

Dietetyczne serniczki z truskawkami i płatkami owsianymi


Zimne  dietetyczne serniczki z truskawkami i płatkami owsianymi bardzo prosty, nie wymagający pieczenia prosty deser. Potrzeba kilka składników, szybko tężeje, sprawdzi się na śniadanie w upalny poranek. 



Składniki: 

szklanka truskawek
 serek twarożkowy President 0% 300 g opakowanie lub innego *
1 - 2 łyżki ksylitolu
2 łyżki płatków owsianych u mnie bezglutenowe
żelatyna w listkach 1 opakowanie

Przygotowanie:

Truskawki zblenduj, dodaj serek, ksylitol i patki owsiane. Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. Kiedy będę namoczone (około 5 minut) wyciśnij z wody i na delikatnym ogniu rozpuść. Nie dopuść do wrzenia. Cienką stróżką wlewaj do masy i trzepaczką rozprowadzaj żelatynę. Przelej do naczyń. 
Włóż do lodówki na 1 godzinę. 

* u mnie jogurt