środa, 3 sierpnia 2016

Sałatka z pomidorów z gorącą oliwą i grzankami z chleba żytniego na zakwasie


pomidory bez skóry 2 sztuki (bawole serce) 
oliwa z oliwek 50 ml 
oregano świeże 1  łyżeczka 
czosnek ząbki 1 sztuka 
sól i pieprz 1  łyżeczka
 3 kromki czerstwego chleba na zakwasie 
ocet 

Użyłam pomidora bawole serce. Mięsisty i bez pestek. Pokroiłam w grubą kostkę. Z 3 kromek chleba żytniego na zakwasie zrobiłam grzanki. Do rondla wlałam oliwę dodałam ząbek czosnku, aby aromatyzował oliwę. Zalałam gorącą oliwą pomidory, dodałam sól i pieprz, na wierzch ułożyłam grzanki i świeże oregano. Całość skropiłam octem.