sobota, 27 sierpnia 2016

Przepis na ossobuco


Pierwszy raz zrobiłam to danie. Nigdy wcześniej nie widziałam tak ładnie pociętej giczy cielęcej. 
Polubiłam je. Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. 

gicz cielęca 1 kg 
pomidory krojone z puszki 1 sztuka 
marchew 2 sztuka
seler naciowy 2 sztuka 
masło 3 łyżki 
oliwa z oliwek 2 łyżki 
wino białe wytrawne 1 szklanka 
sól do smaku 1 łyżeczka 
pieprz 1/2 łyżeczka 
rozmaryn gałązka
szałwia kilka listków + do przybrania
cebula biała 1 sztuka 
czosnek 2 ząbki

Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią



poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe)

Banany lubię te jeszcze zielone- ale kiedy owoc dojrzeje to znajduje swoje zastosowanie w placuszkach bananowo - jogurtowych. To wersja bezglutenowa. Dodajcie mąki jaką lubicie.

banan 1 sztuka
mąka kukurydziana 1 szklanka
jajka 2 sztuki
jogurt naturalny 150 ml
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1  łyżeczka płaska
olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu 


Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana). Podawaj z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem.