poniedziałek, 5 września 2016

Gryczotto z kalafiorem, marchewką i brązowymi pieczarkami z tymiankiem

Przepyszne danie z kaszą i warzywami.

SKŁADNIKI:

kasza gryczana 200 g
2 szklanki bulionu 
kalafior 1/2 sztuki (średni) lub mały 
pieczarki 8-10 sztuk
marchewka 2 sztuki 
tymianek świeży około 1 łyżeczki i 3 gałązki do przybrania
cebula np.szalotka 1 sztuka 
olej do smażenia 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę podgotować w bulinie tak aby była lekko twardawa ok 7-10 minut. Odstawić. Warzywa umyć i obrać. Marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości.