poniedziałek, 26 września 2016

Warzywa z piekarnika z piersią kurczaka wolno gotowaną Lidl

pierś z kurczaka wolno gotowana Lidl 
1/2 dyni Hokkaido
1 cebula
1 mały kalafior
czerwona papryka
sew. sól do smaku
sos sojowy
papryczka chili w płatkach
miód 1 łyżeczka
szczypta cynamonu
olej rzepakowy
oliwa z pestek dyni (opcjonalnie)
tymianek świeży
parmezan tarty
Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu. 
Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut przed przyrządzaniem dania.  

Wsyp warzywa na brytfannę, dodaj przyprawy i rękoma rozprowadź po całości. Wstaw do piekarnika na 230 stopni na 30 minut wraz z piersią kurczaka. 

Pod koniec na ostatnie 5 minut posyp warzywa parmezanem. A po upieczeniu dopraw świeżym tymiankiem. 



niedziela, 25 września 2016

Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym


Zwykle dorsz mi się rozsypuje na patelni, tzn. kiedy chcę go wyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No chyba że smażę ze skórą. Dlatego z pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne.

Składniki:

polędwica z dorsza 4 sztuki
kapusta kiszona 300 gram
ziemniaki ugotowane 500
boczek wędzony 12 plastrów
grzyby suszone 3 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz
 jedna cebula
olej rzepakowy 3 łyżki
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych ziemniaków wraz z łyżką masła.