środa, 5 października 2016

Francuskie sery w Lidl i kilka wskazówek jak się rozkoszować smakiem sera

Kilka informacji, aby w pełni rokoszować się smakami serów:

1. Temperatura sera  - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie. 

2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce i orzechy zachwycą biesiadników.

3. Krojenie serów. Porośnięte skórką najlepiej kroić w trójkąt, te z niebieską pleśnią w kostkę lub słupki. Aby uzyskać idealny kształt najlepiej jest kroić ser nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. 

Jak smakować sery? należy zacząć od łagodnych serów, stopniowo przechodząc do tych ostrzejszych w smaku. 

Dojrzałość serów rozpoznajemy po kolorze skórki. Im ciemniejsza tym ser dojrzalszy. O różnych nutach smakowych: roślinnej, owocowej, dymnej, korzennej, orzechowej.  Co pasuje do serów? Only skye is the limit. 




Gatunki sera jakie będziecie mogli dostać w Lidlu. Który okaże się Waszym ulubionym?
Sałatka ze szpinakiem serem  petit brie od Lidl 

SKŁADNIKI:

szpinak baby ( po garści na talerz)
garść migdałów
łyżka rodzynek
kilka sztuk czerwonych winogron
olej z pestek dyni ( połyżce na talerz)
klika plasterków szynki parmeńskiej
chleb arabski opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

Umyć szpinak, rozłożyć liście na talerzu do serwowania. Na wierzchu układać resztę składników. Całość polać olejem z pestek dyni. Podawać z chlebem arabskim z piekarnika.







Do tego Wasze ulubione  wino i s'il vous plaît :)

Przyjemnej podroży po smakach Francji. 

poniedziałek, 3 października 2016

Polędwica wołowa z salsą z korniszona i kaszą gryczaną


kasza gryczana 1 szklanka
polędwica wołowa 4 sztuka
sól i pieprz 1/2 łyżeczka
oliwa z oliwek 2 łyżki
bazylia świeża 1 doniczka
mięta świeża siekana 1 doniczka
ogórki konserwowe 6 sztuki
musztarda 2 łyżeczki
kapary 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
anchois 4 sztuki

Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę ,fileciki anchois posiekać. Dodać oliwę, sól i pieprz do smaku, kapary, musztardę, sok z cytryny i wymieszać. Wymieszać wszystko razem. Nakładać na mięso.