piątek, 28 października 2016
Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem
soczewica czerwona 1 szklank
soczewica czarna 1/2 szklanki
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka mały
pietruszka 1 sztuka
grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek)
słonecznik łuskany 1 opakowanie
oliwa z oliwek 2 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa do smaku
sól 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki
jajka 2 sztuki
mielone siemię lniane do oprószenia formy.
Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut.
poniedziałek, 24 października 2016
Warsztaty z Sokołów Naturrino
Spotkaliśmy się w uroczym miejscu w Woli Suchożebrskiej, aby poznać nowe produkty Sokołów Naturrino bez konserwantów, z wysoką zawartością białka, bez dodatku glutaminianu sodu i fosforanów.
Przywitano nas zestawem pysznych wędlin do degustacji.
Podczas słuchania informacji na temat nowości produktów Sokołowa, zastaliśmy poczęstowani jajecznicą z szynką Naturrino autorstwa szefa kuchni Dominika Moskalenko.
Muszę przyznać, że jadłam wiele jajecznic w wielu miejscach - ale tą Dominik wykonał tak wyborną, iż przypuszczam, że nic jej nie pobije! Nigdy nie przypuszczałam, że jajecznica może być tak smaczna.
Zebraliśmy się wszyscy w kuchni, aby zacząć przygotowanie posiłków.
Otrzymaliśmy przepisy na całodniowy zbilansowany jadłospis.
Wiadomo 5 posiłków dziennie.
Blogerzy przygotowali pierogi z farszem z pasztetu z pieczarkami, ze złotą cebulką podane na blanszowanym szpinaku.
Sympatyna rozmowa o smakach.
Spraw żywieniowych pilnowała Pani Agnieszka Piskała. Kompetentna, fachowa Pani dietetyk.
Szkoda, że ten dzień się skończył. Wyjechaliśmy smacznie najedzeni z nową wiedzą o produktach Sokołów Naturino i nową wiedzą o sobie, gdyż Pani Agnieszka Piskała przeprowadziła uczestnikom warsztatów analizę składu ciała, nawodnienie i wiele innych parametrów.
NATURRINO firmy Sokołów to produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem z naturalnymi przyprawami. Firma zapewnia wysoką jakość surowca, odpowiednie selekcjonowanie i stosowanie wysokich standardów w procesie produkcji.
Mnie wędlina smakowała jak ta wyrabiana kilka dekad temu. Domowa, pachnąca, delikatna. Po prostu smaczna .
Subskrybuj:
Posty (Atom)