środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem

pierś podwójna z kurczaka 1 sztuka 
cytryna 1 sztuka 
ząbek czosnku 
sok  z połówki cytryny 
tymianek posiekany 1 łyżeczka 
szafran - nitki 1 szczypta 
sól do smaku 1 łyżeczka 
olej rzepakowy 

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. 
Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.