środa, 30 listopada 2016

Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio



Fairy Polska zorganizowała dla blogerów warsztaty. 
Głównym założeniem warsztatów było nie marnowanie  żywności. 



Przygotowano dla nas najpiękniejsze fartuszki z falbankami. Kocham falbanki !!! A że lata nie te to chociaż fartuszek mam;) Dla mężczyzn prosty fason. 



Kilka sposobów na nie marnowanie. 


 Grzegorz Łapanowski jak zawsze z niezmienną pasją opowiadał o produktach i co co będziemy gotować.


Grupa w której miałam przyjemność być przygotowywała deser. Z białek wykonana została beza włoska a z żółtek (z których nie zawsze wiemy co zrobić krem patissiere z prażonymi jabłkami na maśle klarowanym).



Przygotowaliśmy też migdały w karmelu.


Polędwica wołowa w ziołach. 



Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. 



To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna. 



Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami. 




Beza włoska z granatem. 


Serdecznie dziękuję Fairy Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach. 
Za wspaniałe dania. Wspaniałą atmosferę. Pozdrawiam wszystkich uczestników. 

poniedziałek, 28 listopada 2016

Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl


Kolejne warsztaty z Lidl Polska. Tym razem na słodko. Mistrz cukiernictwa Paweł Małecki przygotował dla Nas Kuchnię Polską na słodko. 
Książkę można mieć za zakupy w Lidl. 
Za każde wydane 50 zł dostaniemy 1 naklejkę. Naklejek należy mieć sześć. 


W Cook up na Bielanach stół już świąteczny.



 Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik.



Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. 


Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. 
Uwielbiam taką lekcję pokazową. 


Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki. 


Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć -  to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. 



Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. 



Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. 
Za pyszne warsztaty, cudowną atmosferę i proszę o więcej! słodkich warsztatów.  Nowa słodka Kuchnia Polska Pawła Maleckiego dla amatorów słodkiego smaku. Książka piękna, niezwykłe przepisy z regionów.