czwartek, 29 grudnia 2016

Sylwestrowe menu z Lidl. Przepis na jajka z krewetkami


Nowy Rok za pasem. Czy macie już skomponowane sylwestrowe menu? Od 27 grudnia w sklepach Lidl można dostać mnóstwo produktów, z których z łatwością przygotujecie coś na tą wyjątkowa noc.
Dipy, koreczki, hummus, soczyste oliwki, steki maminha Lidl stek i Prosecco. 

Aby dobrze się bawić przygotowano dla nas kolorowe gadżety sylwestrowe. Więc będzie zabawa!!!

Przygotowałam dla Was pastę jajeczna z krewetkami  


4 jaja 
100 g mrożonych krewetek koktajlowych
łyżka masła
sok z cytryny 1 łyżka
serek Philadelfia 
1 łyżeczka musztardy (żółtej amerykańskiej lub Dijon)
sól i pieprz, do smaku
natka pietruszki, szczypiorek lub koperek
chleb żytni ze słonecznikiem z Lidl 

Rozmroź krewetki. W garnku zagotuj wodę z  sokiem  z cytryny. Do gotującej się wody wrzuć rozmrożone krewetki i gotuj 30 sekund.  Rozpuść masło wrzuć krewetki, podsmaż. Wbija jajka. Połącz z serkiem lub gęstym jogurtem oraz musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj z krewetkami z ziołami. Serwuj na chlebie żytnim ze słonecznikiem. 




poniedziałek, 26 grudnia 2016

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym

400 gram śledzi solonych
2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ok 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 spore białe cebule 
pieprz świeżo mielony 
łyżeczka miodu akacjowego 

Śledzie namoczyć wcześniej w mleku (12 godzin)

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać oliwą, dodać przyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić pod skosem. Zalać dressingiem i odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły. 

 







Wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia dla czytelników i odwiedzających mojego bloga.

AZgotuj!