piątek, 31 marca 2017

Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis

Składniki na czekoladowe gofry:

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki ryżowej 
jaja 2 sztuki
mleko roślinne 1,5 szklanki
czekolada gorzka 50g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder trzcinowy 2 łyżki

konfitura pomarańczowa

Przygotowanie:

Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam żółtka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam je w gofrownicy bez tłuszczu. Podałam z pomarańczową konfiturą.


13 komentarzy:

  1. Wygladaja bardzo zacnie Coraz więcej fajnych przepisów na gofry Mysle ze zakupie gofrownice w takim układzie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowych nie jadłam! Czad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My wyobrażamy je sobie z domowymi powidłami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, czekoladowe gofry i pomarańczowa konfitura to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba muszę rozważyć zakup gofrownicy, bo takie bezglutenowe gofry mogą świetnie zastąpić chleb :) Te bym zjadła z konfiturą od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak robimy kiedy braknie nam chleba:)

      Usuń
  6. z konfiturą to może nie, ale z gęstym jogurtem i owocami owszem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, my przestaliśmy jeść nabiał - nie służył nam :)

      Usuń
  7. Wyglądają na maega czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno odkryli u mnie nietolerancję glutenu i po gofrach z budki fatalnie się czułam. Ale nie chciałam całkiem z nich rezygnować, bo to nasz ulubiony rodzinny deser, więc kupiłam sobie dezala i teraz przyrządzam je sama w domu w wersji bezglutenowej. Są pyszne no i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń