wtorek, 4 kwietnia 2017

Krem z kiszonych ogórków

Zainspirowana i zafascynowana przepisem na ogórkową na blogu "Celiak w podróży" Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.

Składniki:

ogórki kiszone ze słoika 300 gr
seler duży 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
bulion warzywny 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra  do smaku 1/2 łyżeczka
 świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

10 komentarzy:

  1. Fajna wersja ogórkowej. Taki krem odmieni jej oblicze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że moja zupa stała się inspiracją :) Dziękuję <3 Mam nadzieję, że mąż raczej z tych co lubią kulinarne eksperymenty i nie był zawiedziony, że tym razem jakaś inna ta ogórkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa zupa, kiedyś robiłam krem z kiszonych ogórków i brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybyśmy mogły jeść kiszone ogórki na pewno zrobiłybyśmy taki krem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłam kremu z kiszoniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię krem z kiszonych ogórków. Przepis koniecznie do sprawdzenia, chociaż i tak wiem, że będzie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń