piątek, 6 października 2017

Jesienny pasztet z pestek dyni i soczewicy

"Jesteś tym co jesz" czytam w prasie, słyszę w radiu, telewizji. Dlatego przygotowałam pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego suszone pomidory i odrobina chrzanu.
Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen  w nich zawarty.  Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł.
 Pestki dyni warto jeść podprażone, będą łatwo strawne. Pestki są doskonałym źródłem: magnezu, cynku, fosforu czy żelaza.  Zawierają  TRYPTOFAN pomocny w bezsenności czy w stanach obniżonego nastroju. Świeże pestki zwalczają pasożyty. Źródło witaminy młodości E, doskonałe na układ nerwowy.






















Składniki 

szklanka czerwonej soczewicy
opakowanie pestek dyni (100 g)
cebula i ząbek czosnku
olej
5 suszonych pomidorów
sól
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka chrzanu tartego
2 jaja
pół łyżeczki chili w proszku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować z liściem laurowym i zielem w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić wszytko.
Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej  formy i piec w 180 ° około 40 minut.



16 komentarzy:

  1. Co do pestek dyni, to opakowania mają różne gramatury. Proszę o uściślenie o jaką ilość chodzi :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Kocham vege pasztety!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, niesamowicie apetyczne zdjęcia.
    A pasztety z soczewicy sa super.
    Dobry pomysł z dodaniem pestek i suszonych pomidorów.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jesiennie i pysznie, pasztety z soczewicy są moimi ulubionymi, a skład Twojego bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiego nie jadłam , pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie smaków - wszystko tu ze sobą znakomicie współgra.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się Twój pasztet. Jem tylko domowe. Zapisuję więc przepis i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie warzywne pasztety :) z soczewicy od czasu do czasu robię w różnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochamy takie pasztety jeść z wielką miską warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo super sprawa. Ostatnio jestem mocno warzywna, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie!!! Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń