piątek, 24 listopada 2017

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami







Pasta do chleba lub placków z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami.

Składniki:

1/2 szklanki czarnej soczewicy np. beluga Bio Planet
zielone oliwki 1/2 słoika
oliwa z oliwek 2 łyżki
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 30 -35 minut. Odcedzamy i studzimy.Przekładamy z sita do naczynia i dolewamy oliwę oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Rozdrabniamy blenderem lub malakserem. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Przechowywać w lodówce kilka dni.

9 komentarzy:

  1. oślinić się można od samego patrzenia ;) uwielbiam takie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam czarnej soczewicy. Pasta pysznie wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam czarnej soczewicy - ciekawy pomysł na pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy ma kolor ta pasta i jestem pewna, że czarna soczewica świetnie skomponowała się z oliwkami, na które narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie :) chętnie bym spróbowala jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie smarowidła. Zapisałam do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na pastę, chyba jeszcze nigdy nie jadłam czarnej soczewicy, więc ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłyśmy czerwoną i zieloną soczewicę ale czarnej to chyba jeszcze nie ;)

    OdpowiedzUsuń