środa, 11 stycznia 2017

Gofry z ciasta bananowego bezglutenowe

Z dojrzałego banana, kilku łyżek mąk ( u mnie owsiana, gryczana i kukurydziana) jaja, proszku do pieczenia i mleka roślinnego zrobicie pyszne śniadanie. Zresztą, kto powiedział, że gofry mają być na śniadanie!
Dodajcie mąkę taką jaką macie  (lubicie).

Ciasto:

 po 3 łyżki różnych mąk (gryczana, kukurydziana i owsiana)
1 łyżka cukru trzcinowego (ksylitol)
jajo
szklanka mleka (u mnie sojowe)
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dojrzały banan
olej do smarowania gofrownicy

Banana rozcieram łuczkiem do ziemniaków, dodaję kolejne składniki, mieszam.  Ciasto musi być dosyć gęste.

Piekę w gofrownicy, aż będą rumiane.

Z podanej ilości składników wyszło mi 6 sztuk. Moja gofrownica jest dość duża.