sobota, 4 lutego 2017

Masło z makreli wędzonej



Bardzo szybka i smaczna pasta. Smakuje jak ta ze sklepu, ale na pewno nie ma w niej tyle dodatków chemicznych. 


makrela wędzona 1 sztuka 
masło 1/3 kostki

koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka



Mięso makreli oddziel od skóry i ości, włóż do rozdrabniacza razem z miękkim masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Gotowa do spożycia do 3 dni. 

czwartek, 2 lutego 2017

Jaglane muffiny z gruszką

W minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie.

1 szklanka mąki jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
dojrzała gruszka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżka płatków migdałowych
szklanka mleka jaglanego
jajko
1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżka nasion lnu


Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" jaglane. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane,płatki migdałowe, kardamon oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 3/4 wysokości  foremek.  Piec w 180 stopniach około 25 minut.

Z podanych składników wyszło 6 sztuk.






wtorek, 31 stycznia 2017

Francuskie smaki w Lidl. Przepis na tosty francuskie z kremem kasztanowym

W Lidl Polska od poniedziałku 30 stycznia możemy delektować się i poznać kuchnię francuską. Rozpoczął się właśnie Tydzień Francuski. Miłośnicy francuskich smaków będą mogli ropieszczać podniebienie aromatycznymi serami, wytrawnymi przekąskami.  Niespotkanymi słodyczami. Do tego świece w cudownym szklanym pojemniku, muzyka. 

A dla prawdziwych znawców i koneserów kuchni francuskiej żabie udka i winniczki. Czy ktoś z Was już jadł ślimaki winniczki i żabie udka? Przyznam się, że jeszcze nie jadłam. 

























Tosty francuskie na śniadanie z kremem kasztanowym

kilka kromek chleba tostowego
2 jaja
szklanka mleka
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru z wanilią
masło do smażenia

Mleko, jaja, wanilię rozmącić widelcem. Zamoczyć kromkę chleba tostowego. Smażyć na złoto z dwóch stron. Gorące posmarować kremem.  

Jeśli ktoś woli na wytrawnie do środka może dodać  swój ulubiony francuski ser :)