sobota, 11 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z pure z buraka



buraki  pieczone 3 sztuki
mąka ryżowa pełnoziarnista 2 szklanki
jaja 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki

tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego

Buraki upiec/ugotować zetrzeć na tarce na pure. Wystudzić. Jaja ubić z cukrem, dodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone.

Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka.