piątek, 17 lutego 2017

Łosoś w sosie z kaparów

Na cztery porcje: 

łosoś filet 400 gram
sól i pieprz 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
dziki ryż


Przygotowanie: 

Rybę umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, usmaż. Szalotkę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj łyżkę masła i przesiekane kapary. Wlej wino i odparuj. Dodaj posiekany koperek. Podawaj np. z ryżem

wtorek, 14 lutego 2017

Mini bezy z marakują

  • Na 6 sztuk: 
  • białka 3 sztuki 
  •  6 łyżek cukru drobnego/ ksylitol
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki 
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka 
  • marakuja 3 sztuki

  • Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru drobnego do momentu skończenia cukru. Dodać mąkę i ocet. Z podanych składników uformować 6 sztuk małych bez. Nagrzać piekarnik na 140 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć do 100 stopni i suszyć jeszcze ok 2 godzin. Podawać z bitą śmietaną i marakują.