czwartek, 23 marca 2017

Kurczak z boczniakami po chińsku

Przynajmniej raz w tygodniu będziemy jeść boczniaki. Naczytałam się o ich właściwościach, więc szybko trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka.

pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki
boczniaki 250 gram
imbir świeży 3 cm
sos sojowy 3 łyżki
przyprawa chińska 2 łyżeczki
(kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach)
czosnek 3 ząbki
cebula dymka
kolendra 1 garść
marchew 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
płatki chili
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody

Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, dymką i kolendrą.

środa, 22 marca 2017

Warsztaty z Olejem Wielkopolskim w Comfort Food Studio

Olej Wielkopolski zorganizował dla blogerów na warszawskich Koszykach w Comfort Food Studio warsztaty. 
Czy smak ma płeć? Czy miejsce kwiatów jest tylko w wazonie? 


Autorem przepisów był Damian Kordas  - uczestnik MasterChefa. 
Przyznam szczerze, że nie oglądam MasterChefa. Weszłam więc na stronę internetową tego programu i poczytałam o Damianie. 
Zrobił na mnie duże wrażenie.  
Ale jeszcze większe  wrażenie zrobiła interakcja z nim na żywo. 



Przepisy, które dla nas przygotował były smaczne, delikatne, pełne smaku i aromatycznie doprawione, udekorowane kwiatami.


Zanim przeszliśmy do praktyki, zostaliśmy przywitani pysznymi przystawkami.




Gryczane pulpeciki z batatami z hummusem z bobu i chrzanową śmietaną.



Placuszki gryczane z sosem borówkowo- lnianym



Serdecznie dziękuję za wspaniały wieczór z Olejem Wielkopolskim. 

poniedziałek, 20 marca 2017

VI tom Rodzinna kuchnia Lidla. Recenzja


Lidl nie przestaje zaskakiwać. Od dziś 20 marca, w ramach zakupów w Lidlu za sześć naklejek będzie można otrzymać VI tom książki kucharskiej "RODZINNA Kuchnia Lidla". 40 przepisów wspólne chwile i pyszne dania. 
Autorzy przepisów Karol Okrasa, Daria Ładocha i Paweł Małecki stworzyli kuchnię pełną radości i kolorów.  



Książka składa się z V działów i działu Edukacja.

I. Poranki ze śniadankiem ( mój faworyt- Kolorowe pasty kanapkowe),
II. Obiad na stole! (mój faworyt -  ekspresowa pizza domowa),
III.  Kinder party ( mój faworyt - domowe lody),
IV. W kuchni z babcią ( mój faworyt - budyń  waniliowo- migdałowy,)
V. Rodzinnych świąt! (Mój faworyt  - wiosenne jajka przepiórcze).

Edukacja - Kuchenne ABC

Książka jest pięknie wydana, kolorowa, radosna.




Kochane mamy nie patrzcie na bałagan w kuchni jaki może się przydarzyć w kuchni z dziećmi.
Niech doświadczają radości z gotowania w najlepszym towarzystwie . W Waszym towarzystwie. 

Sałatka ze szpinakiem i jabłkiem

Najprostsza sałata jakąkolwiek zrobiłam. Leciutka z mnóstwem smaku.
Dobrze będzie smakowała z serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Składniki: 

szpinak baby
1/2 jabłka
ocet jabłkowy lub malinowy
oliwa z oliwek
żurawina
pieprz
sól


Przygotowanie:

Szpinak umyć osuszyć. Jabłko pokroić w zapałki. Z octu, soli i oliwy zrobić sos. Polać sałatę. Wkręcić świeży czarny pieprz. Posypać żurawiną.