piątek, 31 marca 2017

Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis


Wyobrażacie je sobie z pomarańczową konfiturą?

Składniki :

1 szklanka mąki gryczanej
pół szklanki maki ryżowej pełnoziarnistej
kakao 2 łyżki
jaja 2 sztuki
mleko roślinne 1,5 szklanki
czekolada gorzka 1/2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder trzcinowy 2 łyżki

Przygotowanie:

Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam złotka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam w  gofry bez tłuszczu.

wtorek, 28 marca 2017

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis

Zbliża się Wielkanoc. Zrobiłam kiszonkę z czerwonej kapusty, która pięknie kontrastuje z potrawami, ale jest przede wszystkim bardzo zdrowa.

kapusta czerwona 1/2 sztuki
sok z kiszonej kapusty białej 1 łyżka
kminek  1/2 łyżeczki
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie całe 8 sztuk
sól do smaku 3 łyżeczki
woda 300 ml


Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną z łyżką soku z kiszonej białej kapusty.  Przykryłam pokrywką nie zakręcając do końca. Po trzech dniach kapustę można  jeść. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza.

poniedziałek, 27 marca 2017

Przepis na kremowy hummus


Nie potrafię się mu oprzeć. Obieram łodygi selera naciowego i nakładam sobie sporą porcję kremowego hummusu z matowa oliwą.

ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kuminu
natka kolendry 1 garść

łodygi selera

Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), czosnek,  sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem. Następnie dodałam jeszcze sok z drugiej połówki. Posypałam kolendrą.