sobota, 8 kwietnia 2017

Deser z mrożonych czarnych porzeczek z nasionami chia

Deser z mrożoną czarną porzeczką z chia. 

Składniki:

Na jedną porcję:

mrożone czarne  porzeczki 1/2 szklanki
dojrzały banan + kilka plasterków na wierzch  lub jogurt naturalny 150 ml
nasiona chia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Banana pokroić w plastry i zmiksować, dodać czarne porzeczki mrożone i miksować dalej. Dodać łyżeczkę nasion chia. Przełożyć do szklanki. Udekorować np. płatkami migdałowymi.

wtorek, 4 kwietnia 2017

Krem z kiszonych ogórków

Zainspirowana i zafascynowana przepisem na ogórkową na blogu "Celiak w podróży" Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.

ogórki kiszone ze słoika 300 gr
seler duży 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
bulion warzywny 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra  do smaku 1/2 łyżeczka
 świeżo mielony pieprz

Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.