czwartek, 27 kwietnia 2017

Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką



Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką

Składniki:

mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki
jaja duże 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl
burak 2 sztuki (dość małe)
marchew 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
płaska łyzeczka sody
cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki

Polewa:

2 czubate łyżki surowego kakao
2 łyżki zimnej wody
6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz
łyżka masła/ lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja wbićdo misy, dodać cukier, ubić. Wlać olej i wymieszać. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie, (dałam orzechy pekan bo takiem miałam) mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać tarte warzywa i wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Polać polewą czekoladową:

Zagotować wodę z tłuszczem, kakao i cukrem. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Na początku polewa może być rzadka, ale wraz ze stygnięciem tężeje.

Moje ciasto przekroiłam i posmarowałam powidłami czekośliwka.









środa, 26 kwietnia 2017

Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z miętą


Już pojawiają się pierwsze warzywa. Będąc przejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag.
Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów.

SKŁADNIKI:

ćwiartka czerwonej kapusty
marchew
czerwona cebula
oliwa z oliwek
łyżka maku
łyżka nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku
listki świezej mięty
sok z połówki cytryny lub ocet winny
 jogurt naturalny*

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę siekamy drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Z oliwy i octu  robimy sos. Polewamy warzywa, mieszamy. Na koniec dodajemy mak i słonecznik oraz posiekaną świeżą miętę.
* sporządź sos z jogurtu i ząbka czosnku jeśli nie unikasz nabiału.



Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa



Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart pszennych najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche (wiedza od pani Bożeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa).

Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny.

Ciasto:

pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 kostki zimnego masła
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki zimnej wody


Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach 30 minut.


Krem:

250 ml mleczka kokosowego
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
2 zółtka
łyżka cukru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać. Do gotującego się mleczka (uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.

Beza:

3 białka w temperaturze pokojowej
100 ml zimej wody
szklanka cukru

Przygotowanie:

Zimną wodę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy syrop, aż zrobi się przeźroczysty. Temperatura syropu 115
°C.

W międzyczasie ubijamy lekko białka. Kiedy syrop będzie gotowy (nie moze sie karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut.

Beza jest już gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill lub opalamy palnikiem kulinarnym.