sobota, 6 maja 2017

Ciasto z morelami

Kupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrne i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką.

Składniki:

morele z puszki 1 sztuka
cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. 

niedziela, 30 kwietnia 2017

Hiszpańska paella z produktami Lidl

Jod wtorku 2 maja w sklepach Lidl Polska ropoczyna się Tydzień Kuchni Hiszpańskiej. Świeże owoce morza, hiszpańskie sery, oliwki, regopnalne sosy i warzywne pasty. Mnóstwo produktów Sol&Mar, które inspirują !
Wybrałam do przetestowania mieszankę owoców morza do paelli.

SKŁADNIKI:

szklanka ryżu 
szczypta szafranu
cebula
2 ząbki czosnku
mieszanka owoców morza Sol&Mar
bulion ok 750 ml
3/4 szklanki białego wina
pół szklanki zielonego groszku
papryki zielona i czerwona
cytryna
4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę rozgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę, dodać ryż, paprykę, szafran, czosnek. Wymieszać. Wlać białe wino, odparować. Wlać bulion. Po 15 minutach wrzucić na wierzch owoce morza i groszek. dusić ok 3 minut.